torsdag 27 januari 2011

Befolkning- Förenade Arabemiraten

Innan Förenta arabemiraten bildades 1971 var landet otroligt underutvecklat och många levde under väldigt dåliga förhållanden. Sedan dess  har det skett markanta förändringar vad det gäller mänskliga rättigheter, välfärd och levnadsstandard. Idag lever de i ett samhälle med hög levnadsstandard och ett generöst välfärdssamhälle med en modern infrastruktur och ett välutvecklat näringsliv. Denna framgång ligger baserad på att de på de på ett välplanerat sätt utnyttja sina stora oljerikedomar för att kunna utveckla en otrolig infrastruktur och investerat i industrier och utbildningssektorn. Deras ekonomiska utveckling har skett i rakettakt och enligt FN:s ’Human Development Index” från 2006 placeras UAE på 49:e plats i världsrankingen.

I takt med den ökade levnadsstandarden så har populationen ökat drastiskt. Med bättre levnadsförhållanden, ökad medvetenhet om mat, ett utvecklat sjukvårdssystem och framförallt pga en stor skala gästarbetare från andra länder så har landet en befolkning som är cirka 25 gånger större än vid självständighetenderas befolkning och så mycket som fördubblats på de senaste 15 åren. Och som man kan avläsa från befolkningspyramiden från 2011 så ser man en väsentlig skillnad mellan män och kvinnor. De stora skillnaderna mellan könen, som är mest märkbar mellan 20-60 år, utgörs av att många män migrerar dit för att jobba. Stora pengar, låga skatter och många arbetsmöjligheter lockar dit många, så många att Förenta Arabemiratens befolkning består av endast 20% emirater. Och i många fall så kommer bara männen för att tjäna ihop pengar till sin familj som är kvar i sitt hemland eftersom det dels är ett relativt dyrt land att leva i och för att visat bara tillåster vistelsen för övriga familjemedlemmar om man tjänar över en viss summa pengar varje månad, vilket många gästarbetarna inte gör eftersom de ofta är väldigt underbetalda. 
Något som även visas tydligt i befolkningspyramiden är att den snabbt smalnar av från 60 år och uppåt. Detta är antagligen ett resultat av att många gästarbetare/invandrare ofta flyttar hem till sina hemländer, men också en följd av att levnadsförhållandena var sämre för den generationen och att den snabba befolkningsökningen som skett under senare år har gjort den generationen till en minoritet. Och enligt statistik hämtat från CIA-The World Factbook  så har Sverige, som är ett väldigt välutvecklat land, en befolkning där ca 20% av populationen representerar åldersgruppen 65+, jämfört med att samma åldersgrupp utgör knappt 1% av Förenade Arabemiratens befolkning.
Vad det gäller framtiden kommer nog befolkningen att fortsätta öka radikalt. Deras befolkningsökning ligger på 3,56%, jämfört med Sveriges som ligger på bara 0,16%. Idag är befolknigsmängden i Förenta Arabemiraten drygt 5 miljoner och förväntas att öka till över 7 miljoner år 2025 enligt U.S Census Bureau. 
Denna befolkningspyramiden är lite knepig att placera i ett stadium eftersom en så stor del av befolkningen utgörs av gästarbetare och kommer med stor sannolikhet att en dag flytta tillbaka till sitt hemland men jag skulle säga att landet befinner sig påväg in i stadium 3. Stadium 3 representerar som kommit långt i utvecklingen där en ekonomisk tillväxt har tillåtits på grund av urbanisering och dess påverkan på synen på barn. detta har lett till att födelsetalet har minskat från 5,5 barn/ kvinna frö 25 år sedan, och i dagsläget så har antalet barn reducerats till ca 2,4. Deras rättigheter har förbättrats och med satsningar på utbildningen så har dem nu en läs- och skrivkunnighet på 99%. Fortfarande så är det ett konservativt land där det finns stora skillnader mellan män och kvinnor men även på den fronten har det skett stora framsteg. Fler kvinnor kan läsa och skriva och skaffar jobb. detta har gjort att befolkningspyramiden blir mindre och mindre triangelformad och börjar räta ut sig. Befolkningspyramiden blir "äldre" och åldersgrupperna blir mera utjämnade.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar